Picerija in oštarija Tonca na Kozini

Podrobnosti projekta

  • Lokacija:

    Kozina
  • Kategorija:

    Visoke gradnje
  • Investitor:

    Lastna investicija

Picerija in oštarija Tonca na Kozini

Prenovo več sto let stare kamnite hiše na Kozini  in spremembo njene namembnost iz stanovanjske hiše v gostinsko stavbo  smo se trudili izpeljati tako, da popolnost konstrukcije in likovni nagovor izvirne arhitekture nista poškodovana. S takšnim ravnanjem smo  poskušali varovati in razvijati arhitekturno kulturo.

Z dozidavo kamnite hiše in povezavo obeh delov v celoto smo združili dve časovno različni arhitekturi in dobili objekt, ki predstavlja sožitje med ohranjanjem dediščine in sodobno arhitekturo.

Pri zasnovi notranje opreme smo se ravnali po načelu ohraniti,  kar je staro in lepo, ostalo pa podrediti temu. Z uporabo nevtralnih barv, kot sta črna in bela, ter naravna barva lesa, so prišli kamnoseški detajli še bolj do izraza. Del zidu je ohranjen v originalnem, očiščenem ter fugiranem kamnu, na mestu bivše predelne stene so puščeni konzolni kamni v prvotnem stanju.

V novem delu smo skušali odsotnost kamna  nadomestiti s kamnito oblogo šanka s štokanim repenskim apnencem. Za sodobnejši pridih smo izbrali terazzo in metro keramiko, ki sta na prvi pogled trendovska, vendar imata oba dolgo zgodovino.

Investitor, Maks Godina, je objekt poimenoval po svoji noni  Tonci iz Slop, ki je bila s svojim značajem – dobroto in potrpežljivostjo, nekaj prav posebnega. Spomin nanjo nam daje sporočilo, da je vredno pogledati nazaj h koreninam in ne pozabiti preteklosti in preprostosti nekdanjega vsakdana – neizprosnega, toda bogatega z veliko mero spoštovanja do ljudi in narave.

http://spottedbynormanncopenhagen.com/2016/01/15/form-spotted-in-slovenia/